Tulevat tapahtumat

Kevätkokous ma 8.5.2023 klo 17.00

Helsingissä Lapinlahden vanhassa sairaalassa, Lapinlahden polku 8, 2. kerroksen välihuoneessa ja verkossa. Etäilmoittautumiset sähköpostlla osoitteeseen sky@sky.org.

Käsitellään sääntömääräiset asiat: vuosikertomus 2022 ja tilinpäätös sekä kansalaisaloite Kannabis lailliseksi, säännellyksi ja verolle, josta Coel Thomas alustaa aiheena ”Kansalaisaloitteen seuraavat askeleet”.

Vieraana kokouksessa on Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen: ”Uruguay kannabispolitiikan edelläkävijänä”.

Hamppumarssi la 6.5.2023 klo 12-21

Puolalanmäki (12-14) / Vartiovuori (15-21), Turku.

https://tusky.fi/hamppumarssi

https://www.facebook.com/events/744586480349526

 

Viime vuoden lopulla Valtioneuvosto hyväksyi periaatepäätöksen huumausainepolitiikasta vuosille 2021-2023. Periaatepäätös on lässähdys, jos odotti jotain uutta Suomen huumepolitiikkaan. On surullista lukea päätöstä, joka ylevästä fraseologiastaan huolimatta jatkaa samalla vanhalla linjalla, jonka epäonnistumista huumehaittojen torjunnassa harva enää kyseenalaistaa. Dekriminalisointi, ainetestaus ja käyttöhuoneet eivät esiinny valtioneuvoston periaatepäätöksessä, eikä myöskään eri puolilla maailmaa tapahtunut kannabiksen laillistamiskehitys. Periaatepäätös ei tuo mitään uutta Suomen huumepolitiikkaan. 

Poliisilta sen sijaan tulee oikeansuuntainen liikahdus. Helsingin sanomien haastattelussa 30.1.2022 poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen pohtii mahdollisuutta luopua poliisin esitutkintapakosta. Poliisi voisi jättää tutkimatta tiettyjä rikosepäilyjä, joilla ei ole suurta yhteiskunnallista merkitystä esimerkkinä huumeiden käyttörikos. ”Mutta pitäisi pohtia, että jos jutussa ei ole asianomistajaa ja kukaan ei tavallaan kärsi vahinkoa, miksi poliisin on tutkittava joku neljä ja puoli vuotta vanha huumeiden käyttörikos? Onko siinä järkeä?”

Poliisin resurssien kohdistaminen oleelliseen on tervetullut avaus. Mutta perus- ja ihmisoikeuksien toteuttamiseksi lainsäädäntöä pitää muuttaa ja dekriminalisoida kannabiksen käyttö ja omatarveviljely mahdollisimman pian.

Lue Suomen kannabisyhdistys ry:n kannanotto Huumepoliittinen lässähdys ja poliisin uusi avaus.