Tulevat tapahtumat

Kevätkokous ma 22.4.2024 klo 17.00

Helsingissä Lapinlahden vanhassa sairaalassa, Lapinlahden polku 8, 2. kerroksen välihuoneessa ja verkossa. Etäilmoittautumiset sähköpostlla osoitteeseen sky@sky.org.

Käsitellään sääntömääräiset asiat. Vieraana on YTT Aleksi Hupli, joka alustaa uudesta kirjastaan "Älyä lääkkeistä ja päihteistä?"

Kannabis lailliseksi -mielenosoitus la 20.4.2024 klo 16.20 Kansalaistorilla

Kokoonnumme la 20.4.2024 Helsingin kansalaistorille klo 16:20 alkaen osoittamaan mieltä kannabiksen lääkekäytön  edistämisen sekä kannabiksen kieltolain kumoamisen puolesta. Tapahtumassa kuullaan musiikkiesityksiä ja puheita.

Katso tapahtuma

Viime vuoden lopulla Valtioneuvosto hyväksyi periaatepäätöksen huumausainepolitiikasta vuosille 2021-2023. Periaatepäätös on lässähdys, jos odotti jotain uutta Suomen huumepolitiikkaan. On surullista lukea päätöstä, joka ylevästä fraseologiastaan huolimatta jatkaa samalla vanhalla linjalla, jonka epäonnistumista huumehaittojen torjunnassa harva enää kyseenalaistaa. Dekriminalisointi, ainetestaus ja käyttöhuoneet eivät esiinny valtioneuvoston periaatepäätöksessä, eikä myöskään eri puolilla maailmaa tapahtunut kannabiksen laillistamiskehitys. Periaatepäätös ei tuo mitään uutta Suomen huumepolitiikkaan. 

Poliisilta sen sijaan tulee oikeansuuntainen liikahdus. Helsingin sanomien haastattelussa 30.1.2022 poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen pohtii mahdollisuutta luopua poliisin esitutkintapakosta. Poliisi voisi jättää tutkimatta tiettyjä rikosepäilyjä, joilla ei ole suurta yhteiskunnallista merkitystä esimerkkinä huumeiden käyttörikos. ”Mutta pitäisi pohtia, että jos jutussa ei ole asianomistajaa ja kukaan ei tavallaan kärsi vahinkoa, miksi poliisin on tutkittava joku neljä ja puoli vuotta vanha huumeiden käyttörikos? Onko siinä järkeä?”

Poliisin resurssien kohdistaminen oleelliseen on tervetullut avaus. Mutta perus- ja ihmisoikeuksien toteuttamiseksi lainsäädäntöä pitää muuttaa ja dekriminalisoida kannabiksen käyttö ja omatarveviljely mahdollisimman pian.

Lue Suomen kannabisyhdistys ry:n kannanotto Huumepoliittinen lässähdys ja poliisin uusi avaus.