Tiedote 20.10.2022

 

Kansalaisaloite vaatii kannabiksen laillistamista, sääntelyä ja verotusta

Uusi kansalaisaloite, joka vaatii kannabiksen laillistamista, sääntelyä ja verotusta on julkaistu kansalaisaloite.fi -palvelussa:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/11377

Aloitteessa vaaditaan, että kannabiksen käyttö, hallussapito, omatarveviljely, valmistus ja myynti sallitaan ikärajoin. Luodaan muihin päihteisiin rinnastuva kannabiksen valmistuksen ja myynnin sääntelyjärjestelmä ottaen oppia kannabiksen jo laillistaneiden valtioiden ja osavaltioiden kokemuksista. Sääntelyllä tavoitellaan haittojen minimointia yksilöille ja yhteiskunnalle alkoholi- ja tupakkalainsäädännön tavoin. Asetetaan kannabikselle vero, jolla korvataan sen aiheuttamat haitat yhteiskunnalle. Määritellään päihdyttävän kannabiksen ja ei-päihdyttävän kannabiksen eli hampun ero selkeästi, jotta hamppua kasvattavat maatalousyrittäjät voivat toimia alallaan. Poistetaan kannabiksen käyttömerkinnät sekä vähäisestä kasvatuksesta ja myynnistä aiheutuneet rikosrekisteri- ja muut vastaavat merkinnät.

Aloitteessa perustellaan kattavasti miten nämä toimenpiteet minimoisivat kannabiksen käytöstä johtuvia haittoja yksilöille ja yhteiskunnalle. Kannabiksen sääntelemättömät markkinat lisäävät kannabiksen haittoja esimerkiksi lisäämällä kannabiksen päihdyttävyyttä, estämällä ikäräjavalvonnan, mahdollistamalla väärennetyn ja mahdollisesti terveydelle vaarallisen kannabiksen myynnin sekä johtamalla epäterveellisempään käyttökulttuuriin. Kieltolaki luo myös kannabiksen käyttöön liittymättömiä haittoja, kuten epätasa-arvoa, korruptiota, rikollisuuden ja väkivallan lisääntymistä, ympäristöhaittoja, syrjäytymistä, valtavia kustannuksia oikeusjärjestelmälle. Nykypolitiikka rajoittaa epäinhimillisellä tavalla myös jo laillisen lääkekannabiksen saatavuutta.

Sääntelyn kautta voimme minimoida kannabiksen käytön terveyshaittoja esimerkiksi laadunvalvonnan, pakkausmerkintöjen, neuvonnan ja turvallisemman kulttuurin kautta. Tämä loisi myös uuden laillisen teollisuudenalan, joka toisi valtavasti työpaikkoja ja verotuloja. Etenkin maaseutu hyötyisi tästä.

Kannabiksen laillistaminen ja sääntely on kestävämpi tapa reagoida kannabikseen kuin käyttörangaistuksen poisto, eli dekriminalisaatio. Kun kieltolaki lopetetaan, tulee myös kaupallinen tuotanto ja myynti tuoda valvonnan ja verotuksen piiriin. Toki nykyisinkään kannabiksen tai oikeastaan minkään laittoman päihteen käytöstä ei tulisi rangaista. Esim THL tukee tätä kantaa jo nyt.

Noin puoli miljardia ihmistä asuu paikassa, jossa kannabis on laillista. Heihin liittyy pian yli 80 miljoonaa saksalaista. Suomi ei siis olisi tässä edelläkävijä. Me olemme jo monia muita maita jäljessä tässä asiassa. 

Muualla maailmassa kieltolaki on kumottu, koska sääntely minimoi kannabiksen käytön aiheuttamat haitat yksilöille ja yhteiskunnalle, sekä poistaa ne haitat, joita nykyinen kieltolaki aiheuttaa.

Rohkaisemme teitä lukemaan aloitteemme ja ottamaan edustajiimme yhteyttä mihin vaan kysymykseen liittyen.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Coel Thomas, kansalaisaloitteen edustaja

+358 45 197 4569

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Timo Larmela, kansalaisaloitteen varaedustaja 

+358 40 184 1975

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.