EU

Parlamentti hyväksyi uuden huumestrategialuonnoksen

Lähde: EU:n parlamentti
http://www4.europarl.eu.int/registre/recherche/NoticeDetaillee.cfm?docid=112404&doclang=FI

Joulukuun 15. päivä EU:n parlamentti äänesti uuden huumestrategian luonnoksesta hyväksyen sen äänin 285 vastaan 271. Komission on otettava tämä huomioon laatiessaan uutta strategiaa.

Kyseessä on EU:n kolmas huumestrategia ja ilmeisesti edelliset tulivat tehtyä ideologisten silmälasien läpi, koska sivulla 12 perustelujen ensimmäisenä lauseena todetaan, että "Euroopan unionin huumausainestrategia ei voi perustua ideologiaan, vaan sen pitää ehdottomasti pitäytyä tieteellisissä arvioissa, jotta voidaan toteuttaa vakavasti otettavia toimia huumeiden leviämisen ja niihin liittyvän laittoman toiminnan torjumiseksi".

Ideologinen huumepolitiikka on perin tuttua meille suomalaisille, joten ainakin alku lupaa hyvää. Kannabiksen osalta uudessa huumestrategialuonnoksessa on kaksi kohtaa, jotka osoittavat parlamentin olevan hylkäämässä 1950-luvulta peräisin olevan huumeideologian:

s. 11 ad) Olisi lisättävä tutkimusta, joka kohdistuu nykyään laittomien tai ns. harmaaseen vyöhykkeeseen kuuluvien kasvien, kuten hampun, oopiumin ja kokan lehtien, käyttämistä lääkinnällisissä sovelluksissa, elintarviketeollisuustarkoituksissa, kestävässä maataloudessa, vaihtoehtoisten energialähteiden luomisessa, puu- tai öljypohjaisten tuotteiden korvikkeena ja muissa hyötytarkoituksissa;

s. 11 af) Olisi tehtävä tieteellinen tutkimus huumeiden valvontaa koskevien nykyisten poliitikoiden kustannuksista ja hyödyistä, johon sisältyisi erityisesti analyysi kannabiksesta sekä sen laillisista ja laittomista johdannaisista, niiden vaikutuksista, hoidollisista mahdollisuuksista sekä kriminalisointipolitiikan tuloksista ja mahdollisista vaihtoehdoista;

 

Pössöttelijöille täydet kansalaisoikeudet

EU-maiden on seuraavien kahden vuoden aikana hyväksyttävä uusi perustuslaki. Siihen sisältyy kannabiksen käyttäjien yhteiskunnallista asemaa suuresti koskettava asia eli kansalaisten kuuleminen heitä koskevissa asioissa. Viranomaisten tulee käydä avointa ja läpinäkyvää keskustelua kansalaisyhteiskunnan kanssa sekä tulisi järjestää kuulemistilaisuuksia kohderyhmien kanssa, kaikki aivan uusia asioita eritoten suomalaiselle huumepolitiikalle. Tämä perustuslain kohta on huomioitu uudessa huumestrategialuonnoksessa:

s 8: i) olisi luotava budjettikohta, jolla edistettäisiin jatkuvaa neuvonpitoa asianosaisten kansalaisjärjestöjen ja riippumattomien asiantuntijoiden kanssa huumausainepolitiikan vaikutuksista ruohonjuuritasolla;

Kansalaisjärjestö ei enää voi tarkoittaa niitä hysteerisiä kieltolakijärjestöjä, jotka ovat tähän mennessä rahastaneet yhteiskuntaa moraalisesti kyseenalaisilla sanomillaan ja pitäneet yllä nykyistä huumeongelmaa propagandallaan, vaan aidosti kannabiksen käyttäjien järjestöjä.

Eikä siinä kyllin. Nämä radikaalit ehdotukset pitää saada myös muun maailman tietoon:

s. 11, kohta 2: Kehottaa puhemiestä välittämään tämän suosituksen neuvostolle ja Eurooppa-neuvostolle sekä tiedoksi komissiolle ja jäsenvaltioiden hallituksille ja parlamentille, Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskukselle, Euroopan neuvostolle sekä Yhdistyneille kansakunnille sekä sen erityisjärjestöille.

 

Kannabis Euroopassa

Lähde: Drug Policy Alliance, ENCOD
http://www.encod.org/ rap-kaarteuropa.html
http://www.drugpolicy.org/docUploads/Cannabis_in_Europe.pdf

Suurimmassa osassa EU maita kannabislainsäädäntö ja käytäntö ovat kaksi eri asiaa. Teoriassa yli 0.2% THC:tä sisältävän kannabiksen tuotanto, jakelu ja kulutus on kielletty kaikissa maissa, mikä perustuu YK:n huumesopimusten edellyttämään lainsäädäntöön. Käytännössä suuri osa EU maiden viranomaisista on pystyttänyt harmaan vyöhykkeen, minkä puitteissa yksittäinen poliisivirkamies tai tuomari saa soveltaa näitä lakeja.

Tämä harmaa vyöhyke on niiden eurooppalaisten kansalaisten saavutus, jotka huolimatta yli 40 vuotta jatkuneesta huumesotahulluudesta ovat pitäneet yllä uskoaan kannabiksen hyviin puoliin, eikä vain itselleen vaan koko maailmalle. He ovat 1960 luvun lopusta saakka väittäneet, että ainoa tapa tuoda esille näitä hyviä puolia ja vähentää mahdollisia haittoja on lopettaa kannabiksen kieltolaki. Mutta tätä ei yksikään Euroopan kansallisvaltio ole valmis tekemään.

Tästä on seurauksena harmaa vyöhyke, jonka yksityiskohtaisen kuvauksen löydät raportista muutaman valtion osalta. Raportti on kannabislainsäädännön ja käytännön yleiskatsaus, jonka ovat laatineet kansalliset huumereformiryhmät. Lukiessasi tätä raporttia pidä mielessä, että kannabis on yleisimmin käytetty laiton huume Euroopassa. EMCDDA:n tietojen mukaan 20 - 25% Euroopan aikuisväestöstä ilmoittaa käyttäneensä kannabista ainakin kerran eläissään. Joten joka neljäs aikuinen eurooppalainen on ollut tai on edelleen harmaalla vyöhykkeellä. Pidetään huolta siitä, ettei se muutu mustaksi.