Kanada on ensimmäisenä valtiona maailmassa kokonaan vapauttamassa kannabiksen käytön ja kannabikseen liittyvän liiketoiminnan. Muissa maissa vapauttaminen on tapahtunut vain osittain, esimerkiksi USA:ssa vain tietyissa osavaltiossa, tai kuten Uruguayssa, jossa kannabiksen jakelu tullaan järjestämään valtion monopolina. Kanadassa laillistaminen tapahtuisi vuonna 2017. 

Alla Helsingin sanomien juttu aiheesta. Youtubessa on Kanadan terveysministerin puhe YK:n UNGASS-kokouksessa


Helsingin Sanomat 21.4.2016

 

KANADA aikoo laillistaa kannabiksen ensi vuonna. Maan hallitus ilmoitti keskiviikkona, että se on valmis tuomaan ensi keväänä lakiesityksen, jolla kannabiksen viihdekäyttö laillistetaan, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Nykyinen pääministeri Justin Trudeau lupasi jo vaalikampanjassaan viime vuonna, että liberaalipuolue laillistaa kannabiksen valtaan päästyään samaan tapaan kuin muutamat osavaltiot Yhdysvalloissa ovat jo tehneet. Nyt suunnitelmalle tuli myös aikataulu.

Kannabiksen käyttö lääkkeenä on jo laillista Kanadassa.

Trudeau on kertonut käyttäneensä kannabista itsekin muutaman kerran. Hän ei kertomansa mukaan juuri pitänyt siitä.

KANADAN terveysministeri Jane Philpott vakuutti, että hallitus aikoo varmistaa kannabiksen myynnin vain täysi-ikäisille. Philpottin mukaan hallitus aikoo myös estää sen, että rikolliset pääsisivät hyötymään kannabiksen vapaammasta myynnistä.

Kannabis on laillistettu Yhdysvalloissa Alaskan, Coloradon, Oregonin ja Washingtonin osavaltioissa sekä pääkaupunki Washingtonissa. Esimerkiksi pääkaupungissa ei ole kuitenkaan vielä sallittua käyttää kannabista julkisilla paikoilla.

Laillistukset ovat perustuneet kansanäänestyksiin. Vastaavia äänestyksiä on tulossa tänä vuonna muun muassa Massachusettsissa ja Kaliforniassa.