Hollanti
Kannabis ei aiheuta skitsofreniaa
Lähde: Reuters 19.8.2004
http://www.reuters.com/newsArticle.jhtml?type=topNews&storyID=6018087

Hollantilaisten tutkijoiden mukaan ei löydy tieteellisiä todisteita sille, että kannabiksen käyttö aiheuttaisi skitsofreniaa kyseenalaistaen näin uusimmat tutkimukset sekä Hollannin hallituksen väitteet, joita se käyttää kampanjassaan kannabiskahviloita vastaan.

Magazine for Psychiatry -lehdessä julkaistussa artikkelissa kolme tutkijaa sanoo, ettei tällä hetkellä saatavilla olevan tiedon valossa "löydy oikeutusta ehdotukselle sulkea kannabiskahvilat".

Usein skitsofrenian ensimmäiset oireet ilmenevät teini-iässä, jolloin ihmiset alkavat kokeilemaan huumeilla, mutta tutkijat uskovat kannabiksen käytöllä olevan kuitenkin vain kielteisiä vaikutuksia niille ihmisille, jotka ovat perinnöllisesti alttiita mielenterveydellisille ongelmille.

"Tämän takia on suositeltavaa, että niitä nuoria, joilla on perheessä skitsofreniaa, sekä potilaita, joilla on skitsofreenisia oireita, neuvottaisiin olemaan käyttämättä kannabista", raportissa sanotaan.

Hollannin hallitus on tiukentanut kannabiksen myynnin ehtoja hallituksen valvomissa kannabiskahviloissa johtaen niiden merkittävään vähenemiseen.

Tänä vuonna voimaan astuvaa alkoholin myynnin kannabiskahviloissa kieltävää lakia seuraa tupakoinnin kielto vuonna 2005.

Hollannissa on noin 780 kannabiskahvilaa, joista 270 on Amsterdamissa vuoden 2002 lukujen mukaan.