Helsingin Sanomat kirjoitti syyskuussa alla olevan artikkelin kannabiksen perimän kartoittamisesta. Artikkelin mukaan tutkittujen kannabislajikkeiden perimä ei useinkaan vastaa sitä mitä uskotaan - uusi näkökulma "kannabishifistelijöiden" indica vs. sativa -keskusteluun?!

University of British Columbian artikkeli aiheesta

Linkki itse tutkimukseen 


 

HS 7.9.2015

Kannabiksen geeniperimää selvitettiin – lajit tunnistetaan usein väärin

Kannabis eli marihuana on paitsi huume, myös lääkeaine. Nyt sen perimää on selvitetty Kanadassa. Maassa viljellään paljon kannabista lääkkeeksi.

Kasvitieteilijä Jonathan Page Brittiläisen Kolumbian yliopistosta johti tutkimusta, joka ensi kertaa selvitti laajalti kannabiksen geneettistä monimuotoisuutta.

Tutkijat selvittivät 81 marihuana- ja 43 hamppunäytteen geneettistä perimää. Geenimuunnosten avulla he selvittivät kasvien välisiä suhteita.

 

Kannabiskasvien kolme lajia eli C. sativa, C. indica ja C. ruderalis tunnistetaan usein väärin.

Suullinen perimätieto yhdistää kasveihin eri ominaisuuksia. Esimerkiksi indican uskotaan rentouttavan ja rauhoittavan ja sativan piristävän.

Tutkijat löysivät vain kohtalainen geneettisen yhteyden sen välillä, minkä kasvattaja ilmoitti marihuanan kannaksi ja kannan oikean geneettisen alkuperän välillä.

Esimerkiksi näyte jamaikalaisesta marihuanasta, joka on luokiteltu C. sativaksi, oli näytteissä geneettisesti lähes samanlainen kuin C. indica -kannan kanssa.

"Kannabiksen kasvattajat mainitsevat usein sativan tai indican osuuden, mutta eivät kerro sitä täsmällisesti", Page selittää.

Kanada on maailman johtava Cannabis sativan eli hampun tuottaja. Maassa viljellään yli 30 000 hehtaarilla hampun siemeniä ja kuituja.

Kanadassa tarvitaan lääkintäviranomaisen lupa, jos haluaa kasvattaa hamppua lääketieteen käyttöön. Luvan saaneet 25 viljelijää tuottavat lääkettä noin 21 000 kanadalaiselle potilaalle.

"Marihuanalla ja hampulla on eri merkitys eri maiden lainsäädännössä", Page sanoo.

"Nyt marihuanan ja hampun eroja ei voida määrittää tarkasti lajikkeen tai sen siitä kerrotun historian mukaan. Tarvitsemme tarkan ja luotettavan geneettisen luokituksen kannabikselle ja hampulle."

Kannabiksen genetiikan ymmärrys auttaisi kasvin jalostusta. Kasvitukija Page on perustanut biotekniikan kasvuyrityksen, joka testaa ja jalostaa kannabista.