Päihteet mukana lähes kaikissa henkirikoksissa

Lähde: YLE: Päihteet mukana lähes kaikissa henkirikoksissa

julkaistu tänään klo 10:03, päivitetty tänään klo 10:49

Suomessa lähes kaikki henkirikokset tehdään humalassa. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tuoreen katsauksen mukaan viime vuonna tehtiin 132 murhaa, tappoa ja surmaa, joista neljä viidesosaa tehtiin alkoholin vaikutuksen alaisena. Viidennes henkirikoksista tehtiin huumeiden tai sekakäytön aiheuttaman vaikutuksen alaisena.
 
Humala näyttelee vahvaa roolia myös pahoinpitelyissä. Viime vuonna tehtiin vajaa 35 000 pahoinpitelyrikosta, joista alkoholin vaikutuksen alaisena tehtiin 70 prosenttia.
 
Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan omaisuusrikoksista viime vuonna lisääntyivät kavallukset, petokset ja maksuvälinepetokset. Esimerkiksi petoksia tuli ilmi 16 000, mikä on vajaa viidennes enemmän kuin edellisenä vuonna. Ennakkotietojen mukaan etenkin petosrikosten määrä on jatkanut kasvuaan myös tänä vuonna.
 
Talousrikollisuudesta vain murto-osa tulee Suomessa poliisin tietoon. Katsauksen mukaan rikoksen aiheuttamalla vahingolla mitaten viime vuonna jäi talousrikollisuudesta piiloon jopa 95 prosenttia.
 
Kaikkiaan poliisin tietoon tuli viime vuonna lähes 900 000 rikosta, mikä oli kahdeksan prosenttia enemmän kuin toissa vuonna. Yli puolet kaikista rikoksista oli liikennerikoksia. Muista rikoksista kasvua oli pahoinpitelyissä, raiskauksissa ja varkauksissa.
 
YLE Uutiset