Lähde: http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/09/kannabis_kukkii_rikostilastoissa_976693.html

Kannabishuumeen viljelystä kiinni jääneiden määrä on kovassa kasvussa. Tammi-heinäkuussa kirjattiin huumeviljelmistä pitkälle yli 700 rikosilmoitusta, mikä on 61 prosenttia enemmän kuin esimerkiksi pari vuotta sitten samana ajanjaksona.

Pirkanmaalla huumausaineen kasvattajia on jo alkuvuonna jäänyt kiinni yhtä paljon kuin koko viime vuonna yhteensä. Viljelmiä on ratsattu yli sata.

Tampereen huumepoliisin komisario Jari Luoto sanoo lakonisesti, että kannabisviljelmän ratsaaminen on arkipäivää.

- Kaupunki kelluu ruohossa, Luoto heittää.

Sanoille on perustetta, ainakin jos katsoo Tampereen poliisin takavarikkohuonetta. Lattiaa peittävät paperisäkkeihin pakatut kannabiskasvit. Käytävällä puolestaan on röykkiöittäin takavarikoituja laitteistoja, kuten lamppuja, tuulettimia ja kastelujärjestelmiä.

- Se tässä ihmetyttää, että kuinka tämä niin sanottu marihuanarikollisuus on muuttunut näin nopealla syklillä. Muutamassa vuodessa kannabiksen kasvatus on lisääntynyt lähes räjähdysmäisesti, Luoto arvioi.

Kotikasvatettu kannabis vetää yhä nuorempia mukaan

Myös Satakunnassa huumausainerikoksista on jo alkuvuonna jäänyt kiinni yhtä paljon ihmisiä kuin koko viime vuonna yhteensä. Piikkinä Satakunnassakin on kotona kasvatettu kannabis.

Rikoskomisario Juha Joutsenlahti Porin poliisista on huolissaan siitä, että kotikasvattamoista marihuana päätyy yhä nuoremmille käyttäjille. Satakunnassa kiinni jääneiden keski-ikä on laskenut useilla vuosilla, 18 - 25 vuodesta 16 - 21 vuoteen. Nuorimmat kiinni jääneet ovat olleet 13-vuotiaita.

- Nuorten keskuudessa kannabiksen kasvatus leviää sisarusten ja kavereiden eli ihan lähipiirin kautta. Aluksi kuviossa ei juurikaan käytetä rahaa, Joutsenlahti kuvailee kiinni jääneitä kasvatus- ja käyttörinkejä.

- En yhtään ihmettelisi, jos sitä menisi vieläkin nuorempien, 9 -10-vuotiaiden lasten käsiin, Joutsenlahti sanoo.

Välineet ja siemenet helposti saatavilla

Yksi syy kannabiksen kotikasvatuksen yleistymiseen on välineiden ja ohjeiden helppo saatavuus. Kasvatus- ja käyttövälineisiin erikoistuneita liikkeitä on jo useilla paikkakunnilla ja kaiken voi tilata myös netistä.

Vaikka kannabiksen kasvatus huumekäyttöön on laitonta, niin esimerkiksi siementen tilaaminen netin kautta ei ole.

Kenttätyötä tekevät poliisit toivoisivat lainsäädännön tiukentamista.

- Lainsäädäntö laahaa perässä ja poliittiset ja yhteiskunnalliset päättäjät eivät välttämättä ole asian tasalla, rikoskomisario Juha Joutsenlahti arvioi.

- Myös siementen maahantuonti täytyisi rikoslaissa säätää rangaistavaksi. Ei tätä ongelmaa täältä muuten hävitetä, vaan se kasvaa vaan, sanoo Tampereen poliisin Jari Luoto.

Vanhemmat usein tietämättömiä

Poliisi on tehnyt Satakunnassa tämän vuoden aikana kolme isoa huumeratsiaa, joihin on liittynyt useita satoja nuoria. Poliisi on nyt myös käynyt kouluttamassa vanhempia huomaamaan huumeidenkäytön merkit.

Tilaisuuksissa on muun muassa haistatettu kannabista ja esitelty käyttövälineitä.

- Aikuisten on hyvä tietää, miltä marihuana haisee, Joutsenlahti sanoo ja arvioi, että vaikka huumeista puhutaan paljon, niin vanhemmat ovat usein tietämättömiä käytännön tasolla.

Kannabiksen teho kasvanut

Poliisin mukaan kannabiksen vahvuus on viime vuosina noussut. 20 vuotta huumepoliisina työskennellyt Joutsenlahti sanoo, että tuona aikana huumaavan THC:n osuus kannabiksessa on kasvanut parista prosentista jopa 20 - 30 prosenttiin.

- Euroopasta saa tilattua pitkälle jalostettuja siemeniä, joiden tehopitoisuudet ovat toista luokkaa kuin 20 vuotta sitten, Joutsenlahti sanoo.

Joutsenlahti pitää kannabista jo LSD:n veroisena pään sekoittajana ja on varma, että esimerkiksi Satakunnassa kannabiksen käytön lisääntyminen on yhteydessä nuorten mielenterveysongelmien lisääntymiseen.

- Kiukaisissa kiinnijääneestä liki sadan nuoren huumeringistä useampi otettiin pakkohoitoon vakavien ongelmien takia, Joutsenlahti sanoo.

Tampereen huumepoliisi Jari Luoto on nähnyt työssään kannabiksen passivoivan vaikutuksen.

- Marihuana hyvin nopeasti muuttaa ihmisen persoonallisuutta. Nuorista tulee flegmaattisia ja hyvin aikaansaamattomia. Tämä on sinänsä jo nuoren kohdalla iso vaaramomentti, Luoto sanoo.

YLE Uutiset