Suomen kannabisyhdistys
Tiedote 6.2.1998

Irti Huumeista ry:n yhteistyökumppani ja kannabiksen laillistaminen

Irti Huumeista ry ja Suomen Body Shop ovat helmikuun alussa käynnistäneet kuukauden mittaisen valtakunnallisen kampanjan, jonka aikana Suomen Body Shop myymälöissä myydään "Elämä on parasta huumetta" pinssejä joiden myyntituotto käytetään yhdistyksen puhelinpäivystystyöhön.

Perustamisestaan lähtien The Body Shop -yhtiö on perustajansa Anita Roddickin johdolla näkyvästi harjoittanut sekä tuotannossaan että tiedotuksessaan sosiaalisesti vastuullista yritystoimintaa: tuotteita ei testata eläimillä, tuotantoprosessit ovat korostetun ympäristöystävällisiä, turhaa pakkausmateriaalia vältetään ja pakkaukset voi palauttaa kauppoihin kierrätettäviksi. Yhtiö myös noudattaa reilun kaupankäynnin periaatteita mm. raakaaineiden hankinnassa. Lisäksi yhtiö on pyrkinyt avustamaan eri ihmisoikeus-, ympäristö-, ja muiden yleishyödyllisiä järjestöjä.

Body Shopin perustaja mukana kannabiskampanjassa

Humanitaarinen työ päihteiden kanssa ongelmiin joutuneiden ihmisten auttamiseksi on Suomen kannabisyhdistyksen mielestä kannatettavaa, vaikka avustettava järjestö kokee olevansa SKY:n ideologinen vastustaja. Asian tekee mielenkiintoiseksi se, että Body Shopin perustaja ja aatteellisen linjan luonut Anita Roddick on julkisesti ottanut kantaa kannabiksen laillistamiskysymyksessä antamalla tukensa englantilaisen sanomalehden The Independent on Sunday:n kampanjaan kannabistuotteiden (hasiksen ja marijuanan) dekriminalisoinnin puolesta. Kampanjan kannattajiin kuuluu myös muitakin nimekkäitä talouselämän vaikuttajia, kuten sijoittaja George Soros ja Virgin -yhtiöiden johtaja Richard Branson. Siihen ovat liittyneet myös lukuisat kulttuurielämän vaikuttajat kuten kirjailijat Geremaine Greer, John Le Carre ja Harold Pinter, laulajat Paul McCartney, Billy Bragg,Brian Eno, Boy George, Peter Gabriel ja Marianne Faithfull.

Independent on Sunday'n internet sivuilla Body Shopin Anita Roddick perustelee kantaansa kannabiskysymykseen:

"The current policies on cannabis make no sense. Our government needs to spend less time trying to regulate individual behaviour and more time trying to guide institutions into responsible behaviour. Decriminalisation will help."
( www.independent.co.uk/sindypot/stories/cann06.htm)

Ja suomeksi:

"Nykyisessä kannabispolitiikassa ei ole järkeä. Hallituksemme tulisi käyttää vähemmän aikaa yrityksiin säädellä yksilöiden käyttäytymistä ja enemmän aikaa yrittää johdattaa instituutioita vastuulliseen käyttäytymiseen. Dekriminalisointi tulee auttamaan."

Irti Huumeista ry:n ja Suomen Body Shopin helmikuukampanjan avauksen yhteydessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa väitettiin, että Anita Roddickin kannanotto on hänen henkilökohtainen mielipide, joka koskee ensisijaisesti kannabiksen lääkekäyttöä. Se on joka tapauksessa mielenkiintoinen osoitus siitä, ettei kriittinen suhtautuminen kannabiksen täyteen laittomuuteen ei tarkoita sitä etteikö voisi edesauttaa pyrkimyksiä rajoittaa päihteisiin liittyviä terveydellisiä ja yhteiskunnallisia haittoja. Päinvastoin: nykyisessä tilanteessa avoin ja ennakkoluuloton päihdepoliittinen keskustelu on tärkeämpää kuin koskaan.