Suomen kannabisyhdistys                               Kannanotto 	
                                                      18.1.1994

Sananvapaus vaarassa

Rikosylikomissario Torsti Koskinen on televisiossa, radiossa ja lehtien palstoilla puuttunut sananvapauteen. Samoilla linjoilla on Vanhempain Yhdistys Irti Huumeista ry.

PTV:ssä itärikollisuuden maihinnoususta varoittava Koskinen sanoi eräiden aatteellisten yhdistysten jakavan nuorille tietokoneohjelmia tarkoittaen ilmeisesti tietoverkoista saatavaa informaatiota. Ilta-Sanomissa Koskinen oli huolissaan kansainvälisistä tietoverkoista, joihin suomalaisnuoret pääsevät kotitietokoneillaan. Koskisen mukaan he voivat saada sieltä tietoa, joka murtaa Suomessa vallitsevan huumeiden vastaisen ajattelutavan. Esimerkkinä hän käyttää sitä, että eräs poika oli löytänyt kansainvälisen tutkimuksen, jossa todistettiin kannabiksen olevan terveellisempää kuin alkoholi. Radiossa Koskinen tiesi kertoa, että on lukemattomia tapauksia, joissa sanotaan lapsen saavan sähköpostitse päinvastaista tietoa kuin virallinen tiedotus. Erityisesti Koskinen tiesi tietoverkoissa olevan väärää tietoa kannabistuotteista.

Irti Huumeista yhdistyksen läheistyöntekijä Maire Leskinen kertoi, että vanhemmat ovat aika heikoilla, kun nuorella on esittää tietoa, joka puoltaa kannabista. Hän kertoo pohtineensa, miten ongelmaan voitaisiin puuttua. "Toistaiseksi emme ole voineet tehdä mitään, koska se puuha on ihan laillista", Leskinen pahoittelee.

Lehdistölle Koskinen jyrähtää: "Lehdistön virallinen kanta pitäisi kulkea yhtä lainsäädäntömme kanssa, eri asia mitä julkaistaan yleisönosastossa jos yleensä tarvitsee julkaista mitään".

Televisiota Koskinen ojentaa: "Tarkistamisen varaa on esimerkiksi televisio-ohjelmissa, joissa kymmenien-satojen tuhansien yleisölle annetaan vastakkaista tietoa".

Ei sensuuria, vaan monipuolista tietoa

Tavoite sallia vain ns. virallinen kanta päihteistä on vaarallinen. Lähimenneisyydestä meillä on paljon kokemuksia siitä, mihin tiedotusvälineiden sensuuri tai itsesensuuri johtaa. Sensuroitu tieto johtaa vääriin johtopäätöksiin, ja vakaviinkaan ongelmiin ei ajoissa puututa. Sitten joskus, kun pato murtuu, niin seurauksena on kaiken entisen kieltäminen, ja silloin todellisista vaaroista varoittaminen kaikuu kuuroille korville. Huumelainsäädännön käsittelyn ratkaisuvaiheiden vaikeneminen lehdistössä antaa aihetta epäillä, että onko jo kyse tietoisesta itsesensuurista.

Jos Suomi aikoo avautua Eurooppaan ja maailmaan, niin se merkitsee sitä, että sieltä tulee monenlaista tietoa. Tietoverkot ovat tällä hetkellä monipuolisin ja vapain väline, jossa kymmeniä miljoonia ihmisiä kaikkialta maailmasta kohtaa päivittäin. Informaatiotulvaa ei voi estää, sen kanssa on opittava elämään ja opittava suodattamaan oikea tieto. Sen estäminen ei kai ole kenenkään intresseissä. Sinne pitää mennä mukaan ja esittää omat kantansa. Toinen mahdollisuus on sulkeutua tänne pohjan perille ja eristäytyä muusta maailmasta. Torsti Koskisella ja Maire Leskisella ja muilla on samat mahdollisuudet kuin kellä tahansa kirjoittaa sinne omat mielipiteensä ja kertoa muulle maailmalle, miten väärässä nämä ovat.

Vapaan tiedonväilityksen laillisuus turvattava

Leskisen lausahdus, että toistaiseksi emme ole voineet tehdä mitään, koska puuha on laillista, pitää sisällään tavoitteen saattaa vapaa tiedonvälitys laittomaksi. Tämä on hyökkäyssananvapautta vastaan. Perustuslaillisista oikeuksista ei pidä luopua siksi, että eräät tahot eivät hyväksy toisenlaisia mielipiteitä.

Huumeet ovat pitkään olleet "hyvä vihollinen". Kun todellisiin ongelmiin ei haluta tai pystytä puuttumaan, niin vihollinen löytyy helposti huumeista. Niiden varjolla on sekaannuttu vieraiden valtioiden sisäisiin asioihin, vaiennettu poliittisia toisinajattelijoita ja perusteltu sensuuritoimenpiteitä. Näyttää siltä, että myös Suomessa yletöntä huumepelkoa yritetään käyttää perustelemaan kaikkien tiedotusvälineidensensuuripyrkimyksiä.

Suomen kannabisyhdistys 18.1.1994


Paluu pääsivulle


sky@sky.org
Muutettu: 301094